Klimmen

Page

Als je in de Luberon komt klimmen zit je in het hart van het Franse sportklimmen. Dit zijn de thuismassieven van Patrick Edlinger & co. Hij klom één van de allereerste 8ste graads routes in Buoux. Hier is sportklimgeschiedenis geschreven. Hij klom vaak solo en werd vooral bekend bij een breder publiek door de film “La vie au bout des doigts”. Rond de Ventoux vind je 52 geëquipeerde massieven. Ik geef hier wat uitleg over dichtstbijzijnde interessante gebieden.

Gorges de la Nesque afstand 1,5 km
Ons “thuis” massief. Een hele mooie kloof met recent geëquipeerde routes. Een klimplaats waar vooral locals hun projectjes hebben. Hier is nog geen topo van, daar de kloof deel uitmaakt van Natura 2000. Je mag hier wel klimmen, maar niet in groepen. Klim met respect voor de omgeving en geniet van dit stukje pure natuur. Bij Grange Ventoux kan je informatie over de routes en graden krijgen.
AANTAL ROUTES: 46
ORIENTATIE: ZUID-OOST
NIVEAU: 5B TOT 8C 

Combe de l’Ernitage  afstand 13km
Nieuw klimmassief sinds april 2020!Op aanvraag van de burgemeester van Ville sur Auzon (dorpje naast Monieux) werd in het najaar 2019 gestart met het behaken van de Combe de L’Eritage. Dit is een mooi geïsoleerde zijvallei van de Gorges de la Nesque. De site is heel gemakkelijk bereikbaar via een parking die veel schaduw biedt.  Op de zuidoost flank vind je moeilijkere atletische routes. Hier klim je op een licht overhangende compacte gekleurde kalkrots vol met pockets en micro regletten. Op de zuidflank vind je de gemakkelijkere routes. Hier klim je op platen die naar het einde toe verticaal worden. Het massief is erg goed behaakt, de ideale plaats om uit je comfortzone te klimmen, je eerste projectjes te starten!

Saint Léger du Ventoux afstand 30km
In de schaduw van de Mont Ventoux ligt één van de beste sportklimgebieden van Frankrijk.
Je kunt hier vooral in het voor- en najaar perfect klimmen op gekleurde overhangende vaste kalkrots. De omgeving is prachtig. Je klimt in de kloof van de Toulourenc met zijn smaragdgroen water: een verborgen pareltje natuur en heerlijk rustig.
AANTAL ROUTES:  500
ORIENTATIE: ALLES
NIVEAU:6A TOT 9B (maar vooral 7e graads routes)

Bédoin Combre Obscure afstand 27km
Een prachtig gelegen, typisch klein dal in de flank aan de zuidkant van de Ventoux. Mooie plaat- tot rechte kalkrots midden in de zon. Een familiemassief met vooral 6de graads routes
AANTAL ROUTES: 100
ORIENTATIE: ZUID
NIVEAU: 4A TOT 7C+

MALAUCENE ROCHER DU GROSEAU afstand 46km
Dit is de Franse Frankenjura! dus ja, op de vingers in pockets door perfect propere compacte kalkrots.
Hard gequoteerd naar Franse normen en moeilijk om “a vue” te klimmen. Vlak bij heb je een bron en perfecte picknickplaats.
AANTAL ROUTES: 65
ORIENTATIE: NOORD-WEST
NIVEAU: 4C tot 8B

VENASQUES afstand 35 km
Een prachtig gelegen zandsteenmassief onder een pittoresk dorp, gelegen tussen de wijnvelden met veel schaduw. Je klimt er op heel fijn gelaagde zandsteenplaten. Dit maak een combi tussen Berdorf en Fontainebleau, heel gemakkelijk bereikbaar.
AANTAL ROUTES: 400
ORIENTATIE: ALLES
NIVEAU: 5B TOT 8A

BUOUX afstand 38 km
Mooi gelegen in een kloof met oude eikebomen. De herfst is hier beeldschoon. Je klimt op heel compacte gekleurde kalk en zandsteen met vooral pockets en druppels. Een typische stijl, streng gequoteerd, old school! In de jaren 80 en 90 kon het hier behoorlijk druk zijn. De rust is gelukkig weer teruggekeerd!
AANTAL ROUTES: 500
ORIENTATIE: ALLES
NIVEAU: 5B TOT 8C 

DENTELLES DE MONTMIRAIL afstand 46 km
Een lange gerekte kalkrots tussen de wijnranken van Gigondas. Hier heb je ondanks de lage hoogte een echt berggevoel. De langste klimroutes zijn 80 a 100 meter hoog. Dit is een echt wintermassief!
AANTAL ROUTES: 800
ORIENTATIE: ZUID EN NOORD
NIVEAU: 3C tot 8B

BUIS-LES-BARONNIES afstand 42 km
Een heel gemakkelijk bereikbaar massief. Hier is voor ieder wat wils te vinden. Het is onderverdeeld in verschillende sectoren: Ubrieux, Lou Passe, Baume Rousse, rocher Saint Julien. Ook hier klim je heel het jaar door. Ideaal als klimschool.
AANTAL ROUTES: 600
ORIENTATIE: ALLES
NIVEAU: 3A TOT 8B+