Wandelen

Page

De GR9 ligt achter het terras en brengt je naar de chapel Saint Roche. Iedere dag starten wij met een mooie ochtendwandeling. Je hebt een prachtig zicht op Monieux en Sault. Deze wandeling geeft al een goede indruk van de omgeving. Ik bespreek enkele van de mooiste wandelingen uit de buurt.

Gorges de La Nesque:
Een prachtige en zeer gevarieerde rondwandeling met een spectaculaire afdaling in de kloof. Je start in de velden, passeert er de plan d’eau van Monieux om dan het landschap vervolgens abrupt te zien veranderen op een erg korte afstand. 
Het rotspad stijgt gematigd en loopt door een mooi eikenbos naast prachtige kliffen, waar je op sommige ook kunt sportklimmen.
Op de splitsing Saint-Hubert/ chapel St. Michel volgt er een diepe afdaling midden de kloof in. Je passeert er diepe ravijnen, overhangende rotswanden en grote grotten. Hier werden tal van sporen van neanderthalers teruggevonden. Je waant je in de prehistorie. Eenmaal aan het riviertje aangekomen, moet je dit op een zelfgemaakt rotsbruggetje oversteken. In de schaduw onder een overhangend rotsgedeelte verschijnt plots de chapel St. Michel. Deze dateert uit de 12de eeuw en heeft mooie fresco’s en houtsnijwerk. 
Dit is een heerlijke plek om even te pauzeren voor je weer aan het klauterwerk naar boven begint. 
Je wandelt terug naar Monieux via de rechteroever van de Nesque, waar de vegetatie hier weer heel anders is. Oude stenen terrassen verraden dat hier ooit de grond gecultiveerd werd. Monieux dat nu nog maar 250 inwoners telt, was in de middeleeuwen veel groter en telde meer dan 1000 inwoners. 
Stefan Hertmans beschrijft op een schitterende manier het verboden liefdesverhaal van tijdens de 11de eeuw in de Bekeerlinge. Een fantastisch boek, waardoor je op een andere manier naar het dorp zult kijken. Op deze wandeling herken je heel wat details die hij beschrijft in zijn boek.

Toulourenc met natte voeten:
Op warme dagen is deze wandeling in de rivierbedding van de Toulourenc een verfrissend uitstapje. Je wandelt het best van Veaux riching St L├ęger stroomopwaarts. In het begin wandel je in enkeldiep water, maar al snel kom je poeltjes tegen waar je soms moet doorzwemmen. 
Wel heel goed opletten bij onweder! De naam toulourenc is in het Provencaals “tout ou rien”, en heeft deze naam niet voor niets gestolen.

Noordkant Ventoux:
Zeer gevarieerde rondwandeling die je over de top brengt. Je ervaart al wandelend waarom de Mont Ventoux zo een unieke berg is. Normaal vertrekt deze wandeling achter de camping van de Mont Serein. Wij raden je echter aan om aan chalet Reynard te starten. Zo rijd je niet onnodig over de top en kan je al wandelend genieten van de spectaculaire uitzichten op de kam. 
Hier ben je in het territorium van gemzen en steenbokken. 
Tot de 18de eeuw durfden de mensen niet langs de noordzijde te wandelen: het spookte er. Het verhaal was zo dat de duivel in de buik van de Ventoux huisde. Dit blijkt een grot te zijn waarvan de zijkanalen tot aan de top reiken. Als de Mistral blaast hoor je de Ventoux huilen. De grot bevindt zich net boven de GR.