Mont Ventoux

Page
Video: made by TheCorsicanDroner

De reus van de Provence is van ver herkenbaar aan zijn top, bedekt met kalksteen en 1912 meter hoog. Deze witte berg, geklasseerd als biosfeerreservaat door UNESCO, karakteriseert zich door een grote diversiteit zowel qua klimaat als vegetatie. 

Vanuit de Rhônevallei gaan de oeroude wijnranken over in fruitbomen. De kersenbomen zijn fantastisch in bloei en kondigen de lente aan. Aan de voet van de berg gaat de typisch mediterraanse plantengroei over in een eikenbos dat bekend is om zijn truffels. Tussen de 1000 en 1500 hoogtemeters vind je een enorm naaldwoud: verrassend groen voor de zuidelijke ligging.

Net na Chalet Reynard begint het typische maanlandschap met enkel nog zeldzame arctische planten tot aan de top. Het klimaat is hier extreem, de mistralwind, onweders maar ook de hitte in de zomer verrassen ieder jaar weer tal van toeristen. 

De aankomst op de top van de Ventoux is magisch! Enerzijds voor het maandlandschapaspect, zicht op de stijle noordwand met diepe kloven en grotten maar vooral  het uitzonderlijk panorama dat men hier heeft, is prachtig. 

De zonsopkomst is fenomenaal! Eerst worden de witte toppen van het  Ecrinmassief beschenen, heel de Provence ligt aan je voeten. Bij helder weer zie je zelfs de mediterrane kustlijn. Je merkt echt wel dat je op de eerste hoge top van de Zuid Alpen staat.