Dorpjes

Page

Wat is er leuker dan een terrasje te doen, een lokaal marktje te bezoeken of gewoon rond te kuieren in de smalle straatjes van de eeuwenoude dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. De Luberon heeft enkele van de
mooiste dorpen in Frankrijk. Gorges, Lacoste en Bonieux zijn enkele klinkende namen die bekend zijn bij een breed publiek. Ik beschrijf enkele minder bekende maar vooral pittoreske dorpen uit de buurt. 


Monieux 
Grange Ventoux ligt aan de voet van dit kleine middeleeuwse dorp met een beladen geschiedenis. Het is opgetrokken in kalksteen en ligt mooi verborgen in de beschutting van de oostflank van de Ventoux. Het is heerlijk om met het boek van Stefan Hertmans koffie te drinken onder de platanen in de ochtendzon. Stefan beschrijft het levensverhaal van een jonge christelijke vrouw van adel die verliefd wordt op de zoon van een joodse rabijn in de 11de eeuw. Ze moeten onderduiken in Monieux, vanwege hun verboden liefde. Het lijkt een beetje de Provençaalse Romeo en Juliette. Je zult het dorp anders bekijken na het lezen van deze roman. Wandel naar de uitkijktoren waar je een prachtig zicht hebt op het dorp, de vallei van Sault en de groene heuvels rondom. Je zult passages waar Hertmans over schrijft, herkennen in het landschap.
Op de eerste zondag van september is hier een bruisend dorpsfeest. 

Sault 
Waarschijnlijk ga je hier het meest komen. Je vindt er de supermarkt en fietsverhuur maar ook enkele niet te missen delicatessenwinkels (zie winkels). Het stadje is gebouwd op een uitstekende rots met prachtig zicht op de lavendelvelden. Op woensdag is het markt en vind je veel bioproducten vanop het plateau: geitenkaas, spelt (épeautre ), honing, nougat en vlees van het Ventoux-varken. De lekkerbekken onder ons kunnen zich helemaal laten gaan. 
Op 15 augustus is het hier Lavendelfeest!

Méthamis
Prachtig typisch provençaals dorpje dat op een rotspunt gebouwd is. Zelfs in het hoogseizoen is het hier rustig. Als je de fietstocht ‘ronde van de Nesque’ doet is het ideaal om hier je bidon te vullen en een terrasje te doen in het enige dorpscafe.


Brantes 
Mijn ‘préfère’! Het uitzicht op de noordzijde van de Mont Ventoux en de vallei van de Toulerenc is schitterend! Het dorpje plakt tegen de wand van de Montagne de Blog aan zoals een adelaarsnest. Je vindt hier heel wat kunstenaars en ambachtslieden. Bij ‘chez Martin’ kan je van dit alles genieten op het terras van het gerenoveerde kasteel. Bezoek zeker Joop zijn keramiekatelier.


Montbrun-les-Bains
De Romeinen wisten waar het goed leven was en genoten er van de warmwaterbronnen. Toch waren zij híer niet de éérste! Opgravingen onderaan het dorp bewezen dat zich hier de eerste landbouwers uit de Provence vestigden. Het is 1 van de mooiste dorpen van Frankrijk. Je wandelt hier stijl bergop door smalle middeleeuwse straatjes om boven het dorp,  aan de voet van ruïne van het kasteel te genieten van een adembenemend landschap. De noordzijde van de Mont Ventoux is goed zichtbaar. 

Roussilion
Dit schilderachtig dorp is één van de mooiste van de Vaucluse, gebouwd op een okerrots. De gebouwen zijn uit deze mooie rode aarde vervaardigd en hun rode zandsteen zorgt voor een contrast met de groene atlassparren onderaan het dorp. De wandeling ‘le sentier des Ocres’ is op zich deze uitstap al waard. Het is er in de zomermaanden erg druk. Kom dan vooral s’avonds met de ondergaande zon die de kleuren nog mooier maakt. 

Simiane-la-Rotonde
Dit dorpje is gelegen op een heuvel vanwaar je uitkijkt op de omringende omgeving. In de verte zie je de Alpen goed liggen. Onder het dorp liep een oude Romeinse handelsroute tussen Sisteron en Apt. Simaine kende haar hoogtijdagen vooral tijdens de renaissance, toen het de plaats was voor de glasindustrie. Authentieke gebouwen, smalle straatjes en mooie tuintjes. De hoofdattractie blijft wel de ronde toren van het château waar je vooral in augustus kunt genieten van klassieke muziek (fantastische akoestiek!). 


Isle-sur-la-Sorgue
Het Venetië van de Provence heeft haar naam te danken aan “eiland” in de Sorgue. Na de markt op zaterdag is het hier genieten op de verkoelende terrasjes, langs de Sorgue.  Het is de ‘place to be’ voor antiquairs. Je hebt er tal van winkeltjes en galerijen. Met pasen en op 15 augustus komen hier zo’n 800 exposanten en daarmee is het één van de belangrijkste antiekevenementen in Europa. Hier vind je ook enkele eeuwenoude brasseries en lekkere ijssalons!